Hoe werkt een zonnepaneel en waar let ik op bij het kiezen van mijn paneel?
Hoe werkt een zonnepaneel?
Wat leuk! Je bent je op dit moment aan het oriënteren op zonnepanelen, maar je hebt geen idee hoe het allemaal werkt. Hierin willen we je meenemen doormiddel van een aantal blogs over de meest voorkomende vragen op het gebied van Zonnepanelen.
Wat is een zonnepaneel
Een zonnepaneel is een apparaat dat zonlicht omzet in elektrische energie. Het paneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen, die elk bestaan uit een dun laagje silicium. Wanneer zonlicht op het paneel valt, worden de fotonen in het zonlicht geabsorbeerd door het silicium in de zonnecellen. Hierdoor worden de elektronen in het silicium losgemaakt van hun atomen en ontstaat er een elektrische stroom.
De elektrische stroom die door de zonnecellen wordt geproduceerd, is gelijkstroom (DC). Omdat de meeste huishoudelijke apparaten op wisselstroom (AC) werken, moet de gelijkstroom die door het zonnepaneel wordt geproduceerd worden omgezet in wisselstroom. Dit gebeurt door middel van een omvormer.
Een zonnepaneel kan alleen elektriciteit produceren wanneer er voldoende zonlicht op valt. Dit betekent dat het paneel het meest efficiënt werkt op een zonnige dag en minder efficiënt op bewolkte dagen. De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel kan produceren, wordt uitgedrukt in wattpiek vermogen (Wp).
Waar let ik op bij de keuze voor een zonnepaneel
Bij de keuze van zonnepanelen bekijkt u eerst wat uw budget is, daarna wordt er vaak naar het Wattpiek vermogen, en naar de garantie van de zonnepanelen. Wat betreft de garantie worden er meestal twee types garantie beschreven. Een product garantie, dit wil simpel weg zeggen doet het product het nog of is er een defect in het product? Daarnaast kennen zonnepanelen ook de Vermogensgarantie, deze garantie is in het leven geroepen om te zorgen dat zonnepanelen niet te snel degraderen. Dat zonnepanelen nou eenmaal achteruit gaan is een feit, maar met de vermogensgarantie ben je wel gegarandeerd van een degradatie die van tevoren bekend is. meestal wordt deze lineair afgeschreven.
Het feit is dat zonnepanelen steeds efficiënter worden, wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe materialen en technologieën om nog meer elektriciteit uit zonlicht te kunnen halen. Wij proberen hierin met onze tijd mee te gaan en als er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen wij deze toevoegen aan ons assortiment.